berapa ramai dah?

Monday, May 30

kerja vs belajar!


5 perbezaan yang paling ketara dalam life anda semasa belajar dan setelah bekerja.





waktu bangun tidur

(a) time belajar - bangun tido ikot waktu kelas. kalau kelas pukul 2, maka pukul 12 baru bangun.
(b) time keje - always kena bangun pagi seawal 6.15. melampau betul!

aktiviti yang dilakukan

(a) time belajar - bangun> on9> makan> movie> mengumpat> tidur> facebook> ehem2> mengumpat lagi> blog> zzzzzz
(b) time kerja - bangun> breakfast> kerja> kerja> kerja> kerja> kerja> kerja> kerja> on9> kiok

kadar penggunaan mulut

(a) time belajar - mulut dok pungpang setiap masa dan ketika. bising betol!
(b) time kerja - bising? nak kena pelempang ape?


jangka hayat mata terbuka

(a) time belajar - sentiasa boleh stay up. hari2 tidur 2-3 pagi pon tak ape. (yeke kau huda?)
(b) time kerja - jejak je pukul 11, mata dah berat seolah-olah sekumpulan setan tengan buat bungee jumping dekat kelopak mata.

duit poket

(a) time belajar - guna sehabis mungkin duit ptptn, jpa, fama (father&mother) tanpa rasa bersalah.
(b) time kerja - lagi rasa bersalah bila kite membazir duit hasil titk peluh kita. guna duit orang lain tak apa.

6 comments:

semudah123 said...

_kire ak nie tg0l0ng lg r dlm gr0up blaj0 eak...

hahahha~

c(=

huda jamil said...

kau? erm kau? nak kate belajar bukan. nak kate kerja tak lagi. mungkin kerja kot. kerja abiskan beras kat uma. hehehe

aWaLLiWauDDin said...

haha.. tapi klu liwau, liwau nk pilih keje... akhir bulan dapat wit yg penting... wit pun dpt susah sndiri.. klu belaja, nk dpt wit kene susahkan mak bapak... xelok2...

huda jamil said...

kalau bab duit memang huda pon setuju. time belajar tepon je duit dah bank in. seronok. time keje dpt sekali banyak lagi wow!!!

aWaLLiWauDDin said...

Bg liwau, klu duit atas usaha sendiri kita dapat, kita akan rase lebih disiplin nk tadbir duit tu...

huda jamil said...

you are rite liwa! manager kt duit sndr..