berapa ramai dah?

Saturday, August 22

Clingy

Baru aku tahu
Aku ni clingy juga ya orangnya?
Luar aje nampak kasar

Saturday, August 15

Terhalang

Sedang elok kau cipta angan-angan, datang satu bah yang meniup angan-angan itu pergi.

Katanya angan yang kau cipta itu salah, angan yang kau cipta itu sampah, dan angan yang kau cipta itu bakal merosakkan kau di kemudian hari.

Harus bagaimanalagi untuk aku menepis segala andaian itu. Dihimpit dengan perasaan di pertengahan itu sakit.

Diluah mati mak, ditelan mati bapa. Tapi jika aku biarkan, aku yang akan mati. Perasaan aku mati, hati aku mati.

Hanya satu yang mampu aku lakukan. Berdoa. Senjata paling utama.

Monday, July 6

Nonsense

Bila bercerita tentang harapan, apa harapan kau terhadap hidup dan diri kau sendiri?

Semestinya semua tentang yang baik-baik. Aku juga begitu. Mengharap sesuatu datang seperti apa yang kita impikan.

Tapi

Allah Maha Mengetahui. Dia yang merancang dan mengatur segala-galanya. Maka aku percaya pada perancangan-Nya.

Soal jodoh bukan pada tangan aku.

Jika kau jodoh aku, Allah akan permudah perjalanan kita. Tapi jika kau bukan pengakhir cerita cinta aku, aku minta maaf sebab menjadi penghalang pada jodoh sebenar kau.

Well, perempuan like me memang suka cerita negatif. Macam mana nak elak benda ni dari berlaku?

Ye, cuma ada satu cara. Husnuzon.

Tuesday, June 30

Harapan

Sejauh mana kau yakin sesuatu itu milik kau?

Jika kau terlalu yakin,
Tapi sudahnya gagal, kau akan kecewa
Kecewa pada tahap yang paling dalam

Tapi jika kau tak yakin
Mungkin peluang keemasan bukan lagi milik kau

Maka
Bersederhanalah
Jika sayang, hadkan
Jika rindu, hadkan
Jika marah juga, hadkan

Husnuzon, perancangan Allah itu yg sebaiknya.

Sunday, June 28

Cemburu

Kenapa
Perempuan harus ada perasaan cemburu
Satu perasaan halus yg berkait dengan emosi
Aku rimas

Husnuzon
Bersangka baiklah kamu
Seandainya betul itu hak kamu
Maka di akhirnya kamu akan dapat jua

Fleksibel

Fleksibel
Sejauh mana ditolak sejauh mana ditarik
Sejauh itu juga dia boleh pergi dan layankan

Tapi malang
Begitu ramai manusia yg fleksibel
Kenapa bukan aku salah sorangnya
Kaku beku kelu
Itu aku

Seorang perempuan yg kerap bermain dengan perasaan sendiri
Yg kerap merendahkan diri dari segala benda
Itu yg menjadikan aku begini
Suka membanding
Dan pengakhiran aku juga yg sakit

Untuk menjadi mudah didampingi
Aku perlu menjadi fleksibel
Ye fleksibel

Thursday, June 18

Gembira, itu luaran

Senyum
Gelak
Ketawa
Itu semua luaran
Sampai bila mahu kau sembunyikan

Jujur
Aku nampak sesuatu
Sejauh mana kau cuba mengelak
Aku tahu kau sedang berhadapan dengan sesuatu

Jangan kau risau sayang
Aku ada di sisi kau
Selagi kau sudi
Seribu kali sudi aku menemani kau

Manusia tak perlu sempurna untuk menyempurna
Kerana bagi aku
Kau dah cukup segalanya

#hariPertamaPuasa
#moodSedih

Wednesday, June 10

New love

Lelaki
Sejauh mana aku membenci
Tetap ada seorang yang buat aku akur
Tak semua lelaki adalah sama

Aku harap kau penyudah dalam hubungan cinta aku
Aku penat lelah bermain dengan cinta
Semoga kita lebih berusaha ke arah itu
Aku percaya
Kalau dah jodoh tak ke mana

Tuesday, April 28

Keliru

Sedangkan pergi pasar malam
Pun kita buntu keliru
Nak pilih mana satu
Inikan pula soal jodoh

Tuesday, April 14

Bukan Aku Tak Sayang

Cuma aku takut
Dilanyak cinta sampai mati

Berulang kali
Dan mati lagi

BSA

Sunday, April 12

Buntu

Kusut.

Sungguh.

Bila dituju dengan soalan yang tiada jawapan. Kenapa disesak-sesak kerja Tuhan sedangkan kita manusia. Aku pasti Allah akan bagi sesuatu tepat pada masanya.

Jadi, jangan terlalu kerap menghunus soalan yang aku juga tak pasti jawapannya.

Aku buntu.

Tuesday, March 10

live your life


Selamat hari lahir Huda yang ke-25. 

Umur makin meningkat menginjak ke suku abad, diharap perangai juga bertambah matang. So what have you done for the past 24 years Huda? Any good things that people will remember you? I guess no, but I wish no one will remember bad things about me :(

Bila dah masuk umur 25, soalan yang paling tak asing keluar dari mulut mak, adik-beradik, sedara mara dan kenkawan ialah BILA NAK KAHWIN? How can I know the answer kekakak dan kekabang! Hati ini masih rapuh untuk menilai cinta yang baru setelah cinta yang lama terkandas di tengah jalan yang dipenuhi dengan tahi lembu yang melepek kekerasan. 

Sekarang dah tiba masanya untuk aku memulakan hidup di luar norma kebiasaan. Bak kata mat salleh, "Live your life while you can". 

Aku nak belajar pergi travel secara backpack. Dengar pasal backpack mesti orang akan mengandaikan seorang Huda akan berjalan ke Ausie, Korea, Jepun dan sebagainya. Padahal first planning nak berjinak dengan negara sendiri dulu iaitu Penang dan seterusnya Perhentian.

Harapnya dipermudahkan jalannya untuk aku menjayakan misi di atas itu. Untuk kepuasan hati selagi masih bergelar khalifah di bumi. Nak meneroka keindahan ciptaan Allah. 

Dan the next hope is to find soul mate yang backpacker juga! Dreamy girl betul si Huda ni. Tapi nak kisah apa kan. Berangan tak salah selagi kita masih berusaha atas kudrat dan keep on berdoa. 

You guys tolong doakan aku juga. Moga-moga Huda bahagia dengan kehidupan yang dimilikinya.


With Love, 
Huda Jamil