berapa ramai dah?

Friday, April 22

hari bumi sedunia 2011


ada apa dengan 22 April 2011?


actually hari ni adalah hari bumi sedunia. kira macam birthday En. bumi ni lah. so, epi birthday En. bumi!!! may your dream come true. ecececeh dah macam manusia dah hah aku wish.



tapi kan as you can see or hear everywhere bumi ni semakin tua kan? i mean dh banyak kerosakan berlaku kat bumi ni. so, after I googling, here are some tips for you in order to save En. bumi:


- kurangkan penggunaan beg plastik

kalau pergi Jusco ke Tesco ke, bawak lah beg plastik sendiri okeyh!


- tutup elektrik jika tak digunakan

hang pa pon boleh jimat elektrik apa. bumi pon tak ada lah panas sangat =)


-berkongsi kenderaan

En. bumi benci pada asap. so, kalau boleh kongsi lah kenderaan if nak pergi memana. indirectly, boleh bina hubungan silaturrahim yang lebih erat


- menggunapakai barang yang sedia ada

lagi sekali, jimat lah sayang. eheh


- kalau rajin, tanamlah pokok =P

kalau tak berapa rajin, suruh lah mak atau nenek kau. sebabnya, orang2 tua ni lebih suka berbakti pada tanah. so, gunakan kesempatan yang ada.



anyway, sayangilah bumi kita! lurve u En. Bumi!!!



p/s: thanks dekat sembil9n sebab remind me for this day!



4 comments:

cikk EME :] said...

Salam..
ehh, hari nih ea?
ehee ;p

btw, salam sahabat :
emeliena~

af sembilan said...

yeay! Ada gak orang yang concern :)
You want of a kind ;)

huda jamil said...

cikk eme: haah hari ni. sy tau pon sebab af9 ni mention. hik hik.

anyway, nice to know u =)

huda jamil said...

af9: bab2 bumi ni memang sy concern tau. he3..