berapa ramai dah?

Sunday, April 3

aktiviti yang sering dilakukan time childhood

petang-petang macam ni, best siot makan goreng pisang cicah sambal kicap. orang KL jangan nak terkejut sangat la, lu orang makan goreng pisang dengan sambal sos, lagi gua heran. apa kena dengan tekak korang ni eah. gua pelik, pelik, pelik lu tau. gua search kat google faktor2 orang kl makan goreng pisang dengan sambal, pon tak dapat jawapan.



tapi gua bukan nak cerita pasal makan. lu tengok saiz badan gua, sumpah lu yang rasa macam nak puasa, diet. tapi gua langsung tak ada kesedaran sivik. gua makan, makan dan terus makan.



gua nak cerita pasal zaman-zaman kecik gua dulu-dulu. masa kecik-kecik dulu gua merupakan seorang anak yang agak terbiar. mungkin sebab gua selekeh, mak bapak gua pon tak kenal sapa gua. sedih sungguh gua time tuh.



gua paling suka tahap dewa main lubang tikus. sumpah, kalau gua bole balik zaman dulu, gua nak main game tuh. sebelum pergi sekolah agama, standby dari rumah pakai tracksuit hitam ada tiga line putih kat tepi. sebabnya, game tu memerlukan daya lompat yang tinggi. kalau tak pakai seluar habis rabak lah kain sekolah agama gua.



tapi berbeza dengan kawan gua yang lain yang perwatakannya lebih gedik mengalahkan fasha sanda. dorang sanggup angkat kain tinggi-tinggi separas peha tanapa sebarang seluar kecuali spender untuk melompat. dussyhh. kecik-kecik gedik, dah besar bitch. ye ke?



lagi game cop tiang. bapak stim syhial game tu. main dalam average 4-8 orang. setiap orang ada tiang tersendiri dan ada seorang kat tengah yang kena usha tiang-tiang yang free. tapi game tu tak adil beb. dorang tinggi memang boleh jika cop tiang sebelah pakai kaki satu lagi. kangkang sehabis mungkin janji antara tiang dengan tiang bersentuhan. tapi gua? gua pendek memang ikot bapak gua. gua selalu kalah. mungkin boleh dikategorikan looser dalam game tu.



game batu seremban dengan ceper gua terer. hari-hari pergi kedai runcit depan rumah gua mintak pakcik tu ceper. pakcik tu sporting der, dia suruh gua cari sendiri. so, tertonggeng-tonggeng lah gua kat situ cari ceper botol air bodoh tanpa gas sampai lima kesemuanya baru gua blah.



gua ganas, tapi tetap perempuan. gua tetap main game match-match kan baju dengan patung kertas. lu tau tak, beli sekeping seposen and lepas tu tanggalkan baju dan patung yang ada. memang banyak koleksi baju gua simpan dalam plastik merah bekas mak gua bungkus nasi lemak. mak gua dulu peniaga sebab tu lah.



berbasikal pon hobi gua. setiap petang lepas balik sekolah gua rempit dengan kawan-kawan gua merentas beberapa kampung yang familiar bagi gua. kalau dulu kat kampung gua, siapa yang tak ada basikal memang patot merajuk dengan mak bapak lu sebab kebanyakan orang ada basikal. tak mahal pon murah. janji ada. pernah sehari nasib gua buruk. gua nak berhenti sebelah longkang. mana tahu dengan gua-gua sekali masuk longkang.



kalau nak cerita zaman kecik gua memang sampai anak kau dah darjah satu tak habis-habis lagi gua punya aktiviti. tapi yang pasti, kalau boleh putar masa, gua nak balik ke area tahun 1996 hingga 2000.

8 comments:

Muhd Fadil said...

syhhhh ~~ senyap2 tau.
i main kawen kawen dulu. hahaha..

Lili Sakina said...

weyh feveret game tuh...main cop2 tiang kt sekolah time rehat...rasa sekejap je rehat time tuh...

huda jamil said...

fadli: i pon main kawen2 dulu. tp i yang lelaki. x best sungguh =)

huda jamil said...

sakina: febret tu.. tp aku slalu kalah. demmm

b e r i k e t e n a n g a n p a d a i k a n said...

teringt jugak aku kat games2 kau sebut td...ape kate kite main kat fac nak???
ala bkn slalu pun..jom2!!
hahaha

huda jamil said...

haha. matured dah la skrg. tapi, idea kau mcm bole pakai. jom jom!

jiwemude said...

hahaha...childhood memories.....

huda jamil said...

yes true =)