berapa ramai dah?

Friday, March 23

kehebatan seorang emak


Si emak yang pretend seperti Azean Irdawaty


Emak memang sangat awesome kan. Tapi kehebatan kali ni aku nak exclude bab-bab mengandung 9 bulan 10 hari, bersalinkan setiap satu anak, bangun pepagi semata-mata nak masak dan bersikap neutral dalam pergaduhan anak-anak. Tu tak masuk lagi bab kemas rumah, basuh sidai dan lipat baju.


Selain daripada apa yang tersenarai di atas, kehebatan seorang emak juga boleh dinilai apabila beliau sudah mula membebel. Pernah dengar mak korang kekeringan isu dan idea masa membebel? Tentu saja tidak kan. Betapa fluent si emak list setiap satu isu dan kesalahan yang terhidang dimatanya.


Kehebatan si emak tidak berakhir di situ saja. Percaya atau tidak, seorang emak mampu untuk bercakap tanpa memerlukan setitik air. Awesome kan? Cuba perhatikan kalau emak tengah syok-syok membebel. Mak tak akan berhenti membebel kejap untuk minum dulu then sambung bebel balik. Itu mustahil okie. Jadi ia sangat hebat!


Lagi kehebatan emak ketika membebel. Emak akan automatically ingat nama anak mengikut sequence dan kesalahan masing2. Kau bayangkan emak aku ada 7 orang anak, dan kesemuanya berperangai jelaka dapat bayangkan macam mana. Aku bersyukur aku jadi anak ke-4. Lambat sikit time untuk dimarah. :D


Agak2 kalau setiap satu orang ni berperangai jelaka, berapa masa yang digunakan emak untuk membebebel pada satu satu masa.



Eceh, muka emak penuh dengan senyuman. Tapi disebalik tu tersembunyi kegarangan tahap infiniti TAHU



Oh emak. Walaupun bebelan kau sangat sakit dan menghiris hati, tapi percayalah. Bebelan itu sangat indah bila tidak kedengaran setelah sekian lama





18 comments:

nurpiska said...

aku suka statement yang emak tidak memerlukan setitik air ketika bercakap. kejap nak bayang kalo depa tengah membebel pastu minum air -.-"

huda jamil said...

haha. kalau mak sempat minum air dah tak seram lagi la suasana membebel tu. hahaha

TiraPengemis said...

haishhh...ckp pasal mak...rindu plak...huhu

nurpiska said...

haha jadi kelakar la pulak situasi begitu 0.0

Boni JLL3 said...

dan satu hari nanti orang tu pun bakal menjadi seorang emak.hehehe

Aien Not Alien said...

bila jadi emak nanti mesti kita jadi macam tu juga, kuasa bebelan seorang emak adalah tanda kasih sejati pada anaknya...mengingatkan apa yang sepatutnya diingatkan...

huda jamil said...

@ tirapengemis : rindu cepat topup sane. g tipon mak kamu. hee

huda jamil said...

@ nurpiska : haha. aku pon dok bayang, memang mati terkangkang aku ketawa karang. haha

huda jamil said...

@ boni jll3 : amin! memang nak pon. semoga dipermudahkan. :)

huda jamil said...

@ aien not alien : memang2. bebelan seorang emak tu memang hebat. sehari tak dengar rasa gelisah tak tenteram hidup.

suzie rahman said...

salam huda..hihi enrty ni realiti. klu mak je mmg suke bebel erk. klu kna bebel rs bising, klu umi diam je rs xsdp bdn.hahaha sama lah suzie pon 4 dr 7 siblings.

huda jamil said...

@ suzie rahman : kalau emak diam mulelah tanye ape yang tak kena kan. wah, suzie same dgn huda la. anak tengah tu. hehe

lisa said...

emak memang unik. betul, kalau pergi kem, pastu mak tak call atau mak takde di sisi, memang terasa ketiadaannya tu. :)

huda jamil said...

@ lisa : memang sgt unik kan. kdg2 emak bole rase ape yang kite rase. awesome gile!

Aida Omar said...

aida suka kena bebel sebab bila org tua bebel itu tandanya dia sayang gile2 kat kita :) kalau depa start membebel gagap pun xde.. straight je. haha

huda jamil said...

@ aida omar : mak memang syg anak2 die. tp bile dah start membebel tu, rasa nak kai earfon je. haha

TiraPengemis said...

rindu mak =(

huda jamil said...

alolo tira. gi tpon ur mom sane. hilang sikit rindu tu :)