berapa ramai dah?

Monday, February 13

ke mana hilangnya mereka?


Tajuk entry lebih kepada menggalakkan anda untuk menghilangkan segala jenis kekaratan di kepala otak anda bagi mengingati segala apa yang terjadi pada zaman dahulu. Can you refresh your mind about all things that come across during our childhood? Cer pikir, cer pikir.


(1) Gula gula tarik



Siapa yang tak pernah jumpa gula gula ni memang patut rasa loser sekarang ni. Selalunya kedai pak haji depan sekolah akan jual gula gula ni dengan harga tiga posen tunai. Siapa yang paling panjang tarik tanpa putus akan dianggap sebagai hebat kebabom. Rasa masyuk berulam eksaited kalau dapat gula-gula ni.


(2) Sagun






sagun dan
cara makan







Haa yang ni yang ni!! Faveret aku. Asal balik sekolah agama mesti beli 2 batang. Biar mulut penuh dengan habuk putih. Janji nafsu aku yang gilakan sagun ni dapat dipenuhi. Cara makan memang mudah. Dongakkan kepala setinggi mungkin. Letakkan hujung sagun dalam mulut lantas ketuk-ketuk sehingga masuk ke mulut. Sedap wooo. Double loser bagi yang tak pernah makan sagun. Wahaha.


(3) Sate yang kecik kecik



Ponn ponn. Bunyi hon motor bila budak-budak bertempiaran keluar dari pagar sekolah. Tahu ape ni? Sate comel dengan kuah yang mabeles yummeh. Sebatang RM0.20, so selalu beli 5 batang terus. Kalau pakcik tu bagi kuah banyak lagi best. Bole gigit hujung plastik then hirup lah. Kalau mengalir sikit sikit dekat lengan tak apa. Baru kewl.




(4) Brick game



Feewit. Benda alah ni mai pakat ramai ramai beli dekat pasar malam dengan harga RM10. Tu pon kalau ada lagi kan. Gila berhantu benda ni. Sampai gaduh nangis2 sebab nak berebut. Balik-balik game susun batu bata tu jugak yang ekau main. Maklum lah dulu mana ada PSP, angry bird. Ni je lah pon hiburan hari minggu.



* * * * * * * * * * *



Erk. Tu yang mampu aku tuliskan. Banyak lagi game atau benda yang muncul masa zaman kecik kecik kita. Contoh game cop tiang, lubang tikus, galah panjang, makan pulak: roti canai tapi makan melalui lubang kat hujung plastik. (faham enggak)?


Tapi yang menjadi tanda tanya, ke manakah hilangnya benda alah tu semua? Mungkin budak sekarang terlalu maju untuk encounter dengan game-game pada zaman kita. Oh, memory. Aku sangat merindui zaman kecil selekehku.








30 comments:

missSenget said...

apesal aku xpenah jumpa gula2 tarik tu..?

loser gila..!

huda jamil said...

siyes ke? erm. aah loser. :P oke itu gurau.

mr.curly said...

sume bende tu stil ado lg le..plg byk dkt dkt dkt..ehhh wa dh lupo la kt mano..aduhhhh lg loser ni..hikhik

huda jamil said...

non ada la kerinting oi. lu loser weyh loser :P

syafiqakarim said...

nombor satu tu apasal tak pernah jumpa pon?sobsobs..loser ke kite?hewhew
yg lain...mmg rindu oiiii.....sagun tu..tersedak2 makan,
game tu...mmg x ingat dunia la main.hahah..sate.nyum nyum..

ok.cepat la buka kilang huda! :p

huda jamil said...

alamak kenapa ramai tak tahu pasal gula tarik ni. wonder la. hehe
sagun memang terbaik gila kan. terbaur2 dekat tudung.

nak buka kilang sagun dgn nama huda sdn bhd. mesti laku gila. :P

J.Syazwana said...

saya tau saya tau !!
gula2 tarik. hehehehe.
dulu masa kecik2 my cikgu selalu jual.
sedap !
now dah tade :(

LiLy @ MumMyQiStInA said...

a'ah..gula2 tarik tu macam tak pernah jumpa..
yang lain2 tu semua mmg pernah rasa..sagun tu memang sedap..^^

MiszMaryaNe said...

aala, mne ntah pg sume ni skrg kn,
tp kan yg no 1 tu sy x penah tau pun,
adkh sy loser? huhuhu..

=)

aReLaN said...

memang mengimbau kenangan lama.gula2 tarik dalam paket cmtu tak pernah lk nampak.sme je kan ngan yang abang naik moto tu jual rasanya.dia puta2 camni ntah. 10 sen ke 20 sen je satu.hehehe

ps : time kasih sudi tinggal komen kat blog saya.dah follow sini.salam perkenalan

cinta siswi said...

gula2 tarik??uhuuu..loser nya siswi.. :"(

sate kecik tu siswi pggil lokceng..hehe.. :)

huda jamil said...

oke, baru sorg yang kenal gula tarik.
tak ada lah rasa macam terasing.

haah. dah tak ada mungkin sbb permintaan tak banyak kot. ape la dak2 sekarang. tak menikmati chilhood masing2. :)

huda jamil said...

huu? gula tarik lah. argh. napa sume tak pernah jumpa ni ;'(

btw, sagun the most sedap food ever n ever. hehe

huda jamil said...

homaigad, lagi sorang tak kenal gula tarik.
loser sikit kut. hehe
oke itu gurau :)

huda jamil said...

haah banyak jenis sbnrnye gula tarik tu.
tapi tak aci. asal time saya die jual 30 sen?????????

ps: welcome. slm perkenalan juga :)

huda jamil said...

duhh. again gula tarik. hehe

lokceng? 1st time dengo. oke from now on, sy panggil sate tu lokceng. senang sikit :)

eRza farEeha said...

gula tarik tu mcm mne...*noob..hehehe
baru smlm mkn sagun..y game tu..siyes da lme giler xmen..hihi..

teha said...

siyes rindu zmn budak2 dulu ! ;)

huda jamil said...

sama la. kalau bole nak patah balik ke zaman dulu2.

huda jamil said...

oke, terasa diri ni yang noob sbb sume org tak pena kenal gula tarik.

sagun terbaik kan!!!

~SaL IjOu~ said...

rasanya pasti ada sikit beza walo zaman kanak2 sama.masa kite dulu xde pun gula2 tarik tu~ ;p
sate ikan tu dulu seposen je satu..skrg mahal da~ =/

huda jamil said...

haah. ada beza sikit kan. nak sate. nak sate.

littledolphin said...

yang main cop tiang,lubang tikus and galah panjang tu saya ingat!

tapi gula tarik?serius rasa macam loser sekarang ni. -.-

hahaha

huda jamil said...

game tu sume meang terbaik kan.

rindu pulak :(

Si BuDaK KaChAk said...

alamak...sy dikire looser la ek sbb num 1 tu xpnh jumpe pun...yg lain tu pnh la...

=(

Nurul Faiz Bikers said...

tak pernah jumpa dan tak pernah makan gula tarik tu.
sedap ke? huhuhu.
yang lain sume pernah jumpa dan makan.

huda jamil said...

haha :D sy y loser sbb semua org tak tahu pasal gula tarik tu

huda jamil said...

kalau awk dapat pekena gula tarik tu mmg konfem nak lagi!

Lynn Damya said...

haha gula-gula tarik tu tau, tp xpenah makan..sbb takut sakit gg :p haha btw, sgt suke sagun jugakkkk !!!
and yup, brick game sgt nostalgia..huhu..masih ada lg kt pasar mlm, n rse nk beli, haha game susun batu bata tu sgt best smpi sekarang, haha :p

huda jamil said...

haha. memang sgt berhantu game tu. takut aku lyn. hehe

aku cari sahun ngn gule2 tu hampa. langsung xde dah :(