berapa ramai dah?

Wednesday, December 19

it is not related with RACE

Bekerja di company bawah naungan kaum C memang sungguh mencabar mental dan fizikal. Disuruhnya kita macam-macam. Bila tak dapat dibuat ditanya lagi itu dan ini. Pernah satu hari, air mata serta air hidung mengalir serentak.


Aku bukan bercakap atas dara perkauman. Aku cakap atas dasar perangai, hati budi dan perasaan. Oh ye tak adil untuk menyalahkan seseorang atas dasar contoh, "Cina memang badan busuk macam celaka". Bukan tu maksud aku. Sebabnya ada juga Melayu yang bau ibarat peluh terkepam di bawah bulu-bulu badan yang tebal. Get it?


Dulu ye, aku berfikiran macam tu. C itu tidak berperikemanusiaan. Tapi cuba hampa masuk dalam situasi aku, ini bukan jenis C lagi dah. Ni tak tau nak cakap, perangai dia serupa HAPRAK. Ingin sesuatu yang teliti dalam kerja hanya dengan mengarah, tanpa melihat dan ending hanya mahu result. Ketua apakah? 


Maksud aku, pernah je aku berkawan dengan C dan mereka baik, faham dan bekerjasama. Tapi yang sorang ni Ya Allah macam nak korek jerawat dia satu-satu. Keras kepala mengalahkan kelapa. Jadi, tak semua orang kita boleh label negatif atas dasar bangsa dan kaumnya, ini lebih kepada perangai. Cara pembawakan diri.


 Satu hal aku tak faham, macam mana gepren dia boleh faham perangai dia serupa tahi tu. Hurmm, wonder.


2 comments:

zarifahmr said...

dah kena mandrem tak?

huda jamil said...

kaum dia percaya ke ubat guna-guna.