berapa ramai dah?

Friday, December 23

kedekut itu perlu


Siapa kata manusia yang kedekut adalah manusia yang paling tak berguna dekat dunia ni. Kalau ada sila angkat kaki sekarang? Meh sini aku jotos kepala hangpa sorang-sorang. Mood terasa okeyh -.-


Kalau dulu masa belajar dekat u, langsung tak hirau pasal duit. Belanja segala apa yang kau suka. Bila duit dah agak-agak kering tak perlu risau. What you need is only TELEPHONE. Dan tak lupa juga kredit. Just call atau bagi SMS je senang mintak duit dekat mak, abah, kakak dan abang. Alasan kena bagi yang mantap-mantap beb. Baru lah orang kesian. Yuran naik lah, kena beli buku lah. Aku pernah buat semua tu kot. Haha


Tapi tapi tapi bila dah kerja gini, SUMPAH aku jadi sangat kedekut secara tiba-tiba. Aku pon tak tahu sebab apa. Tapi aku dapat rasa cari duit tu susah (tapi tak susah sangat since sempat on9). Tu lah the main reason kenapa aku boleh jadi kedekut.


kalau atm aku boleh peluk gini, lame dah aku buat -.-



Bagi aku kedekut tu tak salah malah boleh buat kita berjimat apa. Tapi jangan lah sampai duit gaji kau tak hulur-hulur sikit dekat orang tua. Jangan lah gitu. Kesian dorang. Walaupun dorang tak mintak tapi kita tahu kan tanggungjawab kita :)


Since korang dah tau aku ni dah mula berjinak dengan sifat kedekut, jangan lah mintak titew belanjew kew apew kew
(macam hagham). Hahaha. Motif? Eah kejap. itu gurau lah. Jangan seriyes sangat :P


Siapa-siapa yang dah kerja tu, korang ada tak rasa macam ni?




26 comments:

naiemah_ramli said...

tol2..kedekut tu perlu...
untk msa dpan y terjamin.. aik? ada ke? tak la..kdekut y berpada2 la kn..jgn kdekot mcm haji bakhil lak.. :)

tringt time stdy,xda duit col mak@ayah,(diorg tak dekot pon ngn kita kn?) ,col abg kak,cri alasan plg234 kukuh dlu bru tpon..hihi

huda jamil said...

setuju dengan awak naiemah! nak kedekut biarlah kena tempatnya.

saya pon pernah gak kata kena beli buku la apa la. padahal duit tu nak buat belanja gi kl. hihi

misyamissyou said...

alamak..cm ne ni, sy masih student lg tp ibu kate sy ni kedekut nk kluar duit nak beli makanan..erm..

huda jamil said...

haa macam tu bagus la misya. tak ada lah selalu mintak makduit kan. heee

Allya Riff said...

rasa jugak. baru tahu susah payah parents cri duit kan. tpi i akan berkira dgn org yg berkira dgn i jugak. huhu :D

huda jamil said...

same la. sape2 yang berkira dengan kita, memang tak lah kita nak baik2 dengan dia. haha. gelak evil gila.

syafiqakarim said...

kedekut itu perlu supaya kite tahu menyimpan tuk diri.
tahu bajet tuk masa depan.tp bab makan selalu iqa xkedekut.haha
perit kan nak cari duit.

ok.kite tgh menganggur skng :(

huda jamil said...

haah. simpan utk kesenangan mase depan kan. tak pe iqa. kita usaha sama2. huda pon dalam proses nak cari kerja baru :)

acheeqa farhana said...

aku pon kdkut jgk klo ko nak tau..hahaha...

tp seriously, kerja mmg penat kot..so bile pnt, takkan kite nak buang2 je duit tu pd bnd yang tak pntg..ye dak? hehe

huda jamil said...

aku sokong kau aku sokong kau. kalau boleh malas nak cocok duit kalau dah gaji. biar guna duit orang lain je dulu. ahaha :D

zulhilmi tempoyak said...

tp kan....tp kan...

sy kn...xkedekut...
sbb sy xde ape pon...huhuh

huda jamil said...

eleh. humble sangat awak ni. awak kan ada tempoyak :P

Beckhrooy said...

kedekut bertempat OK

huda jamil said...

betul2. kedekut kenalah bertempat. jangan lah obvious gila kalau nak jimat pon. hehe

cinta siswi said...

hehe.. same la dgn siswi.. sebenarnya itu bukan kdekut.. itu berjimat cermat xmau duit habis..hahaha.. :)

huda jamil said...

haah. the best word is berjimat cermat. tapi ada segelintir gelar kita kedekut pulak

Suraya Aris said...

betul. kdg2 nak isi perut pun kedekut. kena budget hari ni nak makan apa. esok pulak. ehehe

huda jamil said...

haah. selalu zaman u macam tu la kan. kalau x budget kang tak dapat melawa pulak. hehe

myra azraff said...

kol mak bapak time kering..bagus gak tu..haha..saya ni pon jenis yg pulun bebenor bab bagi alasan2 ni..saye ni jenis yg murah hati...(ye ke)..tpi mungkin akan jadi kedekut jugak kot 1 hari nanti...hehe

huda jamil said...

kedekut berpada tu tak pe myza. jgn sampai kdkut tahap x bole nk handle haa tu payah :)

e4ezzati said...

kedekut demi masa depan tak ape.
;duit bukan segalanya,tapi segalanya memerlukan duit' ye idak :)

huda jamil said...

sesungguhnye betul ape yang kome cakap ni. kalau langsung tak ada sifat keekut payah juge ye. :)

Lynn Damya said...

haha kedekut itu perlu, kedekut yg bermaksud syg nak kuakan duit utk benda yg bukan2, tp kite masih beri pd mereka yg memerlukan..:) nice2 hihi (n_n)

Fakhrul Haiyin said...

yeah! aku mmg kdekut kalau bab2 bblanja nih. haha. kedekut itu perlu :D

huda jamil said...

haha kau jgn kedekut lebih2 weyh. kena santau nt. bhahaahaa

Nur Kiasatina ^_^ said...

Hello ~ My name is Tina , 13 years old .. Hee :D Tina disini nakk stalker blog-blog yang comel . Hehe . Awesome blog ! Done follow u ~ Tina akan support blog ni. Chills :*

http://secret-domokun.blogspot.com/