Maka Sabtu lepas bermula pengembaraan membuat muffin pisang. Biasalah newbie di dapur, semua macam teragak-agak lagi. Tujuan up dalam blog bukan apa, cuma untuk jadi panduan diri sendiri pada masa depan. Biasalah, Melayu Huda mudah lupa.
Bahan-bahan:
250g tepung gandum
100g gula castor
50g gula perang
1 1/2 sk baking powder
1/4 sk garam
3-4 pisang (apa jenis pon boleh)
2 biji telur
100g mentega (cairkan dulu)
1/2 sk esen vanila
Cara-cara:
- Panaskan oven pada suhu 180-200 C selama 20 minit (ikut oven masing-masing)
- Gaul rata tepung, baking powder, garam, gula castor & gula perang.
- Dalam mangkuk lain, lenyek kan pisang. Masukkan mentega, telur dan esen vanila. Kacau guna whisk bagi sebati.
- Campur adunan pisang ke dalam campuran tepung tadi. Kacau guna senduk kayu. Tak perlu kacau lebih-lebih. Asal campuran sebati dah memadai
- Tuang adunan dalam muffin cup sebanyak 3/4 penuh.
- Bakar selama 25 min dan keluarkan dari oven
- Rehatkan selama 5 minit dan ready untuk di ngapp!
Panduan:
- Masa campur adunan basah ke adunan kering, kacau lebih kurang 5-6 kali je. Sebab kalau sebati sangat tak jadi muffin yang gebu merekah dah, sebaliknya jadi bantat.
- Gula kurangkan sikit kot sebab rasa pisang dah agak manis
- Perlu letak pewarna sedikit, sebab 1st try warna agak pucat
- Hiasan kat atas muffin tu ikut sedap rasa, nak letak choc chips, choc rice, hirisan badam & pisang. Terpulang pada perut masing-masing.
3 comments:
dah alang2 buattu bg la kat kite skettt.heee ;)
@sarah : eh anak murid tak ada bagi muffin ke last day? hehe
ada lagi tak? nak mintak sikit boleh? hehe.. kek pisang memang sedap tak jemu makan dia, kalau org yang reti buat dia lembut je pastu rasa pisang dia gila pure.. Boleh try resepi Huda nie. :)
Post a Comment